Over ons

"Of ze al ooit van een weggeefwinkel had gehoord?" Die vraag kreeg Annemarie Kota bij de sluiting van haar groentewinkel in Olmen-Balen. Van een winkel waar mensen spullen gratis komen brengen, maar ook terug kunnen meenemen, zonder te betalen had ze tot dan toe nooit gehoord.

Om inspiratie op te doen ging ze kijken bij weggeefwinkel "Het Huisje van Overvloed" in Leuven. Vol ideeën keerde ze terug naar Balen en richtte ze bij haar thuis samen met haar man en een groep vrijwilligers Weggeefwinkel Olmen op. De officiële opening volgde in september 2012.

Na een succesvol eerste jaar, waarin o.a. toenmalig Minister van Arbeid Monica Deconinck op bezoek kwam, was de weggeefwinkel genoodzaakt om te verhuizen. Weggeefwinkel Olmen sloot de deuren, maar bestaat nu nog als een feitelijke vereniging die o.a. jaarlijks een Weggeeffestival organiseert in Olmen.

Een oproep via kranten en sociale media voor een nieuwe locatie voor de weggeefwinkel, werd beantwoord door de VZW Parochiale Werken in Lommel. Zij waren meteen gewonnen om een oud leegstaand schoolgebouw ter beschikking te stellen om de nieuwe winkel in te huisvesten. Een van de voorwaarden was de oprichting van een vzw.

Dit resulteerde in juni 2014 in de oprichting van vzw Het Gouden Hart. Die zomer werd er hard gewerkt aan de inrichting van de nieuwe winkel aan de Martinus Van Gurplaan te Lommel. En op 30 augustus 2014 werd de nieuwe winkel feestelijk geopend.

Vandaag wordt de weggeefwinkel geleid door een gedreven, variabele groep vrijwilligers. We stellen er kort enkele aan jullie voor.

foto van Annemarie

Annemarie

Initiatiefneemster en gezicht van de winkel. Richtte Weggeefwinkel Olmen op in 2012 en zorgt ook bij Het Gouden Hart voor een goede samenwerking. "Ik vind vooral het menselijke contact leuk, de interactie die ontstaat tussen mensen."

Jan

Duivel-doet-al die zich bezighoudt met administratie, financiën en subsidiedossiers, met Facebook, website en promo, met weggeefacties en liefdadigheid. "Klanten beseffen vaak niet hoe hard onze vrijwilligers werken, ook en vooral op dagen dat de winkel niet open is."

foto van Jan
foto van Bert

Bert

Werkt bij Het Gouden Hart vanaf het moment dat de winkel in Lommel opengegaan is. "Er zijn mensen die werkelijk niks hadden en hier vinden ze toch spullen die ze kunnen gebruiken."

Lut

Kwam op een dag voorbij de weggeefwinkel in Olmen en was op slag verkocht om mee te helpen. "Hoewel de weggeefwinkel naar Lommel verhuisde en dit een stuk verder is, kan ik het toch niet laten om elke dinsdag om 16u naar de winkel te komen."

foto van Lut
foto van Leopold

Leopold

Is in de eerste plaats met de weggeefwinkel in contact gekomen door een vriend die er spullen kwam zoeken. "Ik zie de winkel als een manier om plezier te hebben en mensen te helpen. Bij de weggeefwinkel is er altijd een plaats voor een grapje onder de vrijwilligers."

Enkele foto's

Openingsuren

  • Dinsdag
    • Van 11:00u tot 17:00u
    • Van 18:00u tot 20:00u
  • 1ste en 3de zaterdag van de maand
    • Van 11:00u tot 15:00u

Adres

Martinus Van Gurplaan 41A
3920 Lommel

Hoe ons bereiken?

Contact

Tel.: 0494/94.67.77 (Annemarie Kota)

E-mail: vzwhetgoudenhart@gmail.com

Ondernemingsnummer: ON 0553687579

Facebook

Terug naar de bovenkant van de pagina